A méret választásról

Non-stop dogwear termékek:

Musher termékek:

Nyakörvek
A nyakörvek közül a Seppala félfojtó nyakörv méretezése lehet kérdés. A nyakörvek méretezése az összehúzott, legszűkebb körméretét jelenti. Vagyis a nyakörv a maximum 36-os nyakkörméretű (fontos! a hámoknál a vállakhoz legközelebb mérünk, nyakörvnél a rendes nyakkörméretet kell mérni!) kutyának lesz jó. Fontos, hogy a nyakörv ne fojtsa a kutyát összehúzva, ugyanakkor ki se tudja belőle húzni a fejét. Kiengedve 6 cm-el nagyobb a körmérete. 

Szárak
A kutya súlya: 
A szárak többsége a 10 kg feletti kutyákra lett méretezve. Ha kistestű kutyád van, akkor a Seppala rugalmas szár 10kg alatti kutyáknak tervezett verziója lesz a jó választás.
A nagyobb kutyáknál bármelyik típus választható.

A húzóhajlam: Ha a kutyád stabilan folyamatosan előtted fut akkor bátran lehet hosszabb szárakat választani. Ha viszont nem fut végig előtted, akkor a szár meglazul, és ha nagyon hosszú kényelmetlenül lelóg a láb elé. Ilyen kutyáknak a rövidebb, vagy rövidre álítható szárakat javasoljuk, mint az Inuit, a Spartan vagy a Seppala S-es mérete.

Mire használnád: Ha csak futni szeretnél a kutyával, akkor a rövidebb szárak tökéletesen megfelelnek. Ha viszont valamikor a bikejöring, vagy dogscooter sportokkal is próbálkoznátok, akkor már a rövid szárak balesetveszélyesek lehetnek, mivel nincs biztonságos tér a kerék és a kutya között. Ez a kutyát is zavarni fogja. Tehát ha ilyen sportok is érdekelnek, akkor Seppala M vagy L mérete, illetve az Amundsen M szár lehet a jó választás.
Ha szempont, hogy futás közben többször kézben tartsd a pórázt, pl egy akadályversenyen, akkor kényelmesebb a bélelt foggantyús Spartan rugalmas szár használata. 

Övek
Inuit és Seppala övek:  "one size fits all" rendszerben készülnek, nagyon nagy állíthatósággal rendelkeznek.
Amundsen és Spartan övek: Méretezett övek, a termék adatlapján találod hozzá a méretezést.

Hámok


Az alábbi ábra segíthet nektek a helyes mérésben:

1. Nyak körmérete, a koponya mögött: Nyakörvek kiválasztásához.
2. Mellkas körmérete a könyök mögött
3. Hát hossza a martól a faroktőig mérve.
4. Nyak körmérete a legvastagabb részen, szinte a mar és szegycsont csúcsánál mért körméret. 

Musher Inuit és Seppala: Mivel nem állítható hámok, itt kell a legpontosabban mérni. A választáshoz a 2,3 és 4-es méretekre van szükség, amit a termék leírásnál található táblázat segítségével feleltethetünk meg hámméretnek.  

Amundsen: Mivel ez a hám mellkas mélységben és háthosszban állítható, így a nyak mérésnek kell a legpontosabbnak lennie. 

Spartan: Ennél a hámnál minden méret állítható, így nagyon pontos mérés nélkül is könnyű a választás.